3.1.2 Açanın ortağı konuşursa

Ortağımız konuş konturu attıktan sonra, açanın ortağı konuşursa,bizim konuşma mecburiyetimiz kalkar. Ortağın bir defa daha konuşmasına imkan sağlanmıştır. Bu durumda konuştuğumuz takdirde ortağa yardımcı olacak yapıcı değerlerimiz (6-9) puan olduğu anlamı çıkar.
a) Başka bir renk deklare ederse:
Buna kontur atmak ceza içindir. Yani, ortak konuş konturu atarak bizden rengimizi deklare etmemizi istedi; diğer renklere hazır olduğunu belirtti. Sağımızdaki rakip bizim dörtlü rengimizi deklare ederse ve yediden fazla puanımız varsa bunu kontur ile belirtiriz. Keza 6+ puanımız varsa başka dörtlü rengimizi deklare ederiz.Açanın renginde keserimiz olduğu takdirde 8-9 puan ile 1 SA deklare ederiz.


b)Sanzatu derse;
Sanzatuya kontur atmak 9+ puan gösterir. Puan çoğunluğunun bizde olduğunu ifade eder. Açanın renginde keser olması da tavsiye edilir. İki seviyesinde renk söylemek kompetisyon (yarışma)içindir.İyi renk gösterir ama puanınız olmadığını da belirtmiş olur.
a) Ortağın rengini yükseltirse;
Yukarıda da belirtildiği gibi konuşma mecburiyetiniz kalkmıştır. Yeni bir renk söylemek pozitif bir el belirtir.
Responsive Kontur:
Bu konvansiyon kontur atıldıktan sonra açanın ortağı açılan rengi desteklediği zaman kontur atılması olarak kullanılır.


Puanlarımız minumum olabileceği gibi fiti bulduktan sonra daha fazla konuşacak elimiz de olabilir.
a) Sürkontur derse;
Sürkontur genel olarak , ortağın rengine fit olmayan eller ve 10+ puan ile atılır ama başka anlamları da olabilir.Konuşmalara göre açanda 12+ puan ortakta 13+ puan ve cevapçıda da 10+ puan olduğuna göre bizim elimize pek puan kalmamaktadır.
Burada da ortağın bir daha konuşma hakkı olduğundan, konuşmaya mecbur değiliz.
*Ortağımızın deklare edeceği her renge razı isek pas geçeriz.
* Belirli bir renge tercihimiz varsa , onu deklare ederiz.
* Altılı veya daha uzun bir rengimiz varsa , onu sıçrayarak söyleriz.