2.1.1 Stayman’a 2 Karo cevabı geldiğinde

Cevapçı Stayman 2 Trefl sorusuna 2 Karo cevabı aldığında, ortağında 4 Kartlımajör rengi olmadığını öğrenmiş olur. Bundan sonra cevapçı şlem ile ilgilenmiyorsa, kendi elinin limitini ve dağılımını belirtecek şekilde konuşması gerekir.
*Sanzatu açan staymana 2 karo cevabı verdiğnde cevapçı 7-9 puan ve dengeli el ile 2 SA der. Ortağına davet puanı olduğunu belirtmektedir.Dörtlü majörü olabilir veya olmayabilir.
* Sanzatu açan staymana 2 karo cevabı verdiğinde cevapçı 3 SA ‘ya sıçrar ise ,puanları iyi 9 ile çok kötü bir 15 puan arasında olacaktır.Bu sekansta cevapçının dört kartlı bir major renginin olacağı bellidir.Zira sanzatuda davet elinin dışında, dört kartlı major rengi yok iken staymandan geçmesine gerek yoktur.
* Cevapçı daha yüksek seviyede sanzatuya sıçrar ise ya şleme davet ediyordur,ya da şlem declare ediyordur.Dört sanzatuya sıçramak , staymandan geçmeden sıçramak gibi kantitatiftir ve 1 SA açana eğer maksimum puanın varsa şilem sanzaruya gidelim demektir.Beş sanzatuya sıçramak ta maksimum puan ile açmışsan granşilem declare et demektir.
*Cevapçı 3 Sinek der ise Sanzatu açana “Ortak dört kartlı majörün yokmuş,pekiyi beş kartlı minörün varmı? Diye sormaktadır. Sanzatu açan eğer 5 kartlı minörü varsa 3Karo der. Beş kartlı minörü yoksa dört kartlı minörünü ; Kör trefliye,Pik Karo’ya tekabül edecek şekilde deklare ederek gösterir. İki minörü’de dörtlü ise 3 Sanzatu der. Sanzatu’cu 3 Karo diyerek beş kartlı minörünü ifade ederse cevapçı 3 kör diyerek hangisi olduğunu sorar. Ve açanda 3 Pik ile trefli 3 Sanzatu ile Karoolduğunu belirtir. Cevapçı aldığı bu bilgiler üzerine nihai kontratı plase edebiliyorsa bunu söyler 3 v3 4 seviyesinde söylediği yeni renk sanzatu açanın minor renginde şilem daveti yapan cue-biddir.

*Cevapçı 3 Karo der ise elinde 5 kartlı bir minor rengi olduğunu ifade etmektedir.(Daha evvel 2 Sinek diyerek Stayman yapmış olduğu için dört kartlı major bir rengi olduğunu da ifade etmişti) Sanzatu açan ortağının minor rengi ile ilgilenmiyorsa (yani

gibi bir eli varsa)3 sanzatu diyerek kapatır. Bunu öğrenmek istiyorsa
gibi bir el ile 3 Kör ile sorar. Cevap olarak gelen 3 Pik treflinin 3 sanzatuda karonun beşli olduğunu gösterir.Açan minor rengi beğenmediği takdirde 3 Pike 3 sanzatu diyerek ya da ^sanzatuya pas geçerek kararını verir.Cevapçı Sanzatu ya karşı Mutlaka şilem oynamak istiyorsa minor rengini 3 pik ve 3 sanzatu ile belirtmek yerine dört seviyesinde rengini declare ederek belirtir. Bu şekilde açana mutlaka şilem oynamak istediği mesajını da vermiş olur.
SMOLEN TRANSFERLERİ
Sanzatu açznın staymana 2 karo cevabı vermesinden sonra cevapçı major renklerde5-4 dağılımı olduğunu puan durumuna göre şu şekilde ifade eder :
a) 7-8 puanı varsa ; beşli majörünü iki seviyesinde deklare eder.Sanzatu açmış olan, ortağının elinde 5-4 majör renkler ve davetpuanı olduğunu bilerek nihai kontratı declare eder.Yani ortağının beşli majörünü üçlü tutuyorsa minimum puanla pas geçer,maksimum puanla zona yükseltir. Eğer üçlü tutmuyorsa minimum puanla 2 sanzatu , maksimum puanla üç sanzatu der.
b) 9+ Puanı varsa dörtlü majörünü üç seviyesinde declare eder.Sanzatu açan, ortağının uzun major rengini üç kart ile tutuyorsa bunu gösterir.Eğer uzun rengi üç kart ile tutmuyorsa 3 sanzatu declare eder. Cevapçının uzun majörü altılı ise dört seviyesinde bu renge transfer ederek ortağının oynamasını temin eder.
Cevapçının major renkleri 6-4 ise ortağından 2 karo cevabı aldıktan sonra doğrudan dört seviyesinde altılı rengine transfer etme imkanı da vardır.Bunu yaptığı takdirde ortağına benim majörlerim 6-4 ve zon oynamaya yetecek puanımız var, ama şilem ile ilgilenmiyorum.mesajını da vermiş olur.
Bu sekansı kullanmak da mümkün olduğundan cevapçı üç seviyesinde kısa majörünü gösterme yolunu seçtiğinde, bir nebze de şilem ile ilgilendiğini ifade etmiş olur. Sanzatu açanın eli de şileme uygun ise doğrudan 4 seviyesinde transferi almak yerine cue-bid yapabilir veya 4 SA diyebilir bu cevapçının altılı renginde RKCB olur.
Örnekler :
Yukarıdaki örnekleri herbirinde, cevapçı olarak ortağının 1 SA açtığını duymuştur
15 numaralı örnekte cevapçı 2 sinek diyerek stayman yapar.Açan 4 kartlı 1 majör gösterirse, doğrudan onu zona yükseltir.Açan 2 Karo derse, 3 Köre sıçrar ve 4 tane koru beş tane piki ile zon yapmaya yetecek puanı olduğunu belirtir. Açan nihai kontratı plase edince de pas geçer.
16 Numarada cevapçı gene stayman yapar ve açan dörtlü bir majör gösterirse bunu 3 seviyesine yükseltir. Açan 2 Karo derse, 2 Pik deklare ederek beş tane piki dört tane körü ve davet decek puanı olduğunu belirtir; açanın bir sonraki konuşma­sına da ne olursa olsun pas geçer.
17) numarada cevapçı, Stayman yapar ve 2Karo cevabı alınca, 3 Pik diyerek dört kart pik ve daha uzun körleri olduğunu belir-
Açan 3SA diyerek yalnız iki kart körü olduğunu belirtirse cevapçı, 4Karo ile köre transfer eder; bu şekilde altı kart körü ol­uğunu ve hafiften şilem düşündüğünü ifade etmiş olur.
18) numarada cevapçı, Staymana majör cevabı alırsa,bunu dörde yükseltir, 2 Karo cevabı alırsa, 4karo diyerek köre transfer eder ve 6-4 majör dağılımını ifade etmenin dışında şilem
İle ilgilenmediğini de belirtmiş olur.
19) numarada cevapçı, sanzatu açanda dört kart majör varsa, bu fiti bulmayı çok arzu ediyor olabilir ama, sistem buna imkan vermez. Stayman yaptığı ve ortağı 2 Karo cevabı
verdiği takdirde, herhangi bir majörü deklare ederse, ortağı onda 7-9 puan bekleyecektir. O bakımdan, doğrudan bir majöre transfer edip, ortağın cevabına pas geçmesi gerekir. Onör
kartların mevcudiyeti göz önüne alınırsa, pike transfer etmek daha uygun olabilir.