4.5.3. Dördüncü renk forcingi

Açanın iki renk göstermesi üzerine cevapçı dördüncü rengi deklare ederse, bu zona kadar forsingtir ve iki ortak da zon bulununcaya kadar deklareyi açık tutmak mecburiyetin­dedir. İki taraf da bunu bilincinde olunca, artık sıçramalara falan gerek kalmaz. En iyi zon kontratını bulmak veya şilem araştırması yapmak için düşük seviyelerde rahatça deklare verilebilir.
tablo 66-1
Sekansları en ekonomik dördüncü renk deklarelerini gös­teriyor.
tablo 66-2
Sekansları da konuşmaları üç seviyesine çıkmaya mecbur eden ekonomik olmayan dördüncü renk deklarelerini belirtiyor.
Bazı çiftler, ilk belirtilen sekansları davet, ikinci belirtilen sekansları da zon forsing olarak kullanıyor. Biz uygulamada standartlaşma olması için bütün bu sekansların hepsini zona kadar forsing kabul ediyoruz.
Dördüncü rengi deklare eden oyuncu bunu yaparken çeşitli hedefleri olabilir. Kendi renginde ortağının desteğini arıyor olabilir; kendi renginde şilem denemesi yapmak isti­yor olabilir; sanzatu deklare edebilmek İçin dördüncü renkte durdurucu arıyor olabilir veya ortağının renklerinden birine desteğini forsing olarak göstermek istiyor olabilir. Ortağının konuşmasından sonra, niye dördüncü rengi deklare ettiğini belirtecektir.
Ortağı dördüncü renk deklare edince oyuncunun görev­leri sırası ile şöyledir:
1- Cevapçmın ilk renginde üç kart desteği varsa bunugösterir.
2- Dördünü renkte keseri varsa sanzatu deklare eder.
3- Dördüncü renkte dört kartı varsa bunu bir yükseltir.
4- Yukarıdaki şıklardan birini yapamadığı zaman, kendi renklerinden birini deklare eder. (İkinci rengini tekrar edersebunun mutlaka beşli olması gerekmez.)
Hem ortağının renginde desteği, hem de dördüncü renkte keseri varsa? Elinin karakterini hangisi daha iyi ifade edecek ise onu tercih eder.
Dördüncü renk deklare eden oyuncu ortağının cevabını aldıktan sonra, kendi rengini tekrar ederse veya ortağın renk­lerinden birini deklare ederse o renkte en az zon oynanacağı­nı belirtmiş olur. Zona gidinceye kadar kontrolleri göstererek şilem araştırması da yapılabilir.
Ortağının sanzatu deklaresi üzerine 3SA derse de zon oynamak istiyormuş ama dördüncü renkte durdurucusu ol­madığı için sanzatu deklare edemiyormuş anlamı da ortaya çıkar.