4.4.3. Üçüncü renk forcing

Açan kendi rengini tekrar edince, cevapçı forsing bir durum yaratmak için, daha evvel deklare ettiği rengin dışında, onör değerleri bulunan bir başka rengi deklare etmelidir. (Bu renkte dört kart olması şartı yoktur.) Bu 11+ puan göstererek açanı bir kere daha konuşmaya mecbur eder ama bir daha konuşmayı taahhüt etmez. Cevapçı kendi rengine destek bulursa zona gitmeyi düşünüyor olabileceği gibi, kendi renginden şileme gitmek istiyor da olabilir.
Üçüncü renk konuşulunca açanın görevi sırası ile şöyledir:
1- Cevapçmm ilk renginde üç kart desteği varsa bunu gösterir.
2- Konuşulmamış renkte keseri varsa sanzatu deklare eder.
3- Üçüncü renkte dört kartı varsa bunu bir yükseltir.
4- Yukarıdaki şıklardan birini yapamadığı zaman, o ana kadar ifade ettiği puanlardan daha fazla puanı varsa, dördüncü rengi deklare eder.
5- Kendi rengini tekrar eder.
Cevapçı, üçüncü renkten sonra açanm konuşması üzerine, kendi rengini zon seviyesinin altında deklare ederse, bu en az zona kadar forsingtir ve cevapçmm şilem arzusunun devam ettiğini belirtir.
Açan şilem davetim kabul edecek ise, kontrollerini cue-bid etmeye başlar. Daveti kabul etmediğini göstermenin iki yolu vardır:
• En ucuz seviyede sanzatu deklare etmek.
• Ortağın renginde zon deklare etmek.
Cevapçmm üçüncü renk deklaresinden sonra, açan kendi rengini tekrar ederse konuşulmamış renkte durdurucusu olmadığım ve cevapçmm rengine desteğinin bulunmadığını belirtmiş olur. Bunun üzerine cevapçı, 3SA deklare ederse, dördüncü renkte keseri olduğu ortaya çıkar.
Pekiyi bütün renklerde keseri olduğu halde niye daha önce 3SA deklare etmemiş diye sormak gerekmez mi? Bunun cevabı açıktır; cevapçmm elinde 12-15 puan olsaydı daha evvel 3SA derdi, forsing bir konuşmadan sonra 3SA dediğine göre on altıdan fazla puanı vardır. Dolaylı olarak şilem daveti yapıyordur. Açan elini bu gözle yeniden değerlendirmelidir.