2.1.3. Stayman’a 2 Majör cevabı geldiğinde

• Dört kart fit bulunmamıssa, cevapçı:
1) Davet puanı ile 2SA der.
2) 10-14 puan ile 3SA der. Bu şekilde zon oynamaya yetecekpuanı olduğunu ancak şilem ile ilgilenmediğini belirtmiş olur.
3) 15*-16 puan dengeli el ile 4SA der.
4) Muhtemel şilem oynamak üzere, minör fiti olup olma­dığını araştırmak için 3Sinek der; bu sanzatu açana, dört kartlı minör rengi olup olmadığını sorar.

- Dört kartlı minör rengi varsa 3Karo der, bunun üzerine ce­vapçı 3Kör ile rengini sorar, açan 3Pik derse trefli 3SA derse de karosunun dörtlü olduğu anlaşılır.
- Açanın majör rengi beşli ise rengini tekrar eder.
- Açan daha evvel 2Kör demiş ise 3Sinek cevabına 3Pik diyerekdörtlü piki olduğunu belli eder.
- Rengi dörtlü ve başka dörtlü rengi yoksa 3SA der.
tablo 28-1
5) Kendi elinde beş kartlı minör olduğunu belirtmek üze­re 3Karo der. Sanzatu açan bunu öğrenmek isterse 3Kör ile sorar. 3Pik treflide, 3SA'da karoda beş kart olduğunu belirtmiş olur. Konuşmalar bundan sonra devam ederse, şileme gitmek için cue-bid veya RKCB kullanılır.
tablo 28-2
• Dört kart fit bulunmuşsa:
1) Davet puanı ile cevapçı üç seviyesine yükseltir ve açan ya pas geçer veya daveti kabul ediyorsa zon deklare eder.
2) Zona yetecek ama şilem ile ilgilenmeyen bir eli varsa,cevapçı fit olan rengi dörde yükseltir.
3) Kendisi şileme karar verebilecek ise 4 Sinek der. Bu 'ortak majör renkte anlaştık, bu renge göre RKCB cevaplarını ver'demektir.
4) Şileme karar veremeyen ama şilem ile ilgilenen dengelibir eli olduğunu belirtmek için 4Karoder.
5) Şilem ile ilgilenen ve herhangi bir renkte tek kartı olan bir el ile de üç seviyesinde diğer majörü deklare eder. Sanzatu açan şilem davetine uymayacaksa, fit bulunan renkte zon deklare eder. Şilem daveti kendisine de cazip geliyorsa en ucuz deklare­yi vererek cevapçıya tek olan rengini sorar. Fit olan renk pik ise,cevapçı 3Kör diyerek tekli bir rengi olduğunu ifade edeceğinden sanzatucu 3Pik diyerek tekli rengi sorar. Buna cevapçı 3SA cevabı verirse, kısa renginin sikan olduğunu belirtmiş olur. Fit olan renk kör ise, kısa rengin şikan olduğunu belirtme imkanı yoktur.
tablo 29-1
tablo 30-1
TABLO30-2
Bu örneklerin hepsinde ortak İSA ile oyun açmıştır. Ce-vapçı da 2* diyerek Stayman yapar.
20) numaralı elde, cevapçının Staymanına açan kör rengi gös­terirse, cevapçı doğrudan körde zon deklare eder. Açan 2* veya2* derse cevapçı 3SA deklare eder. Bu sekansta cevapçının elindedört kartlı majör vardır ama bu açanın gösterdiği majör değildir.
21) numaralı elde, açan Staymana cevap olarak 2* veya2r derse, cevapçı 3* diyerek elinde dört kartlı majörüne ilave­ten beş veya daha uzun kartlı bir minörü olduğunu ve şilemleilgilendiğini belirtir. Buna mukabil, açan 24 diyerek dört kart­lı piki olduğunu gösterirse, cevapçı 3V diyerek, majörde fitbulunduğunu elinde bir renkten kısalık olduğunu ve şilem ileilgilendiğini ifade eder.
22) numaralı elde, açan Staymana 2* veya 24 derse, cevap­çı kantitatif olarak 4SA'ya sıçrar ve elinde diğer majörde dörtkartı olduğunu ve şileme davet edecek puanı bulunduğunubelirtir. Eğer açan dört kartlı kör gösterirse, cevapçı 44'ya sıç­rayarak dört kartlı kör fiti olduğunu ve şilemle ilgilenen den­geli bir eli bulunduğunu belirtir.
23) numaralı el de aynı değerdedir. Cevapçının deklare­leri bir öncekine benzer, tek fark burada pik fiti bulunduğuzaman 4*'ya sıçramasıdır.
24) numaralı elde, açan 2* derse, cevapçı 34 diyerek Smo-len transferi yapar. Buna mukabil açan majörlerden birinideklare ederse, cevapçı üç seviyesinde diğer majörü deklareederek majör renkte fit bulunduğunu, bir renginin kısa oldu­ğunu ve şilem ile ilgilendiğini belirtir.