2.1.2 Ketenci Bergen

Klasik Bergen cevaplarında 7-9 puan ile 3 sinek diyerek otomatik olarak üçe yükseliyordu. Açanın puanı minimum olunca, rakiplere part skor yok iken üçe oynayıp bir batmak fuzuli görünüyordu. Kadim ortağım İsmet Ketenci'yi bu tarz bir Bergen sistemi kullanmaya ikna edemedim.
Bergen sisteminin de faydalı olduğuna inanıyordum onun üzerine İsmetin de kabul edebileceği bir çözüm bıılduk ve bunun adını da Ketenci Bergen koyduk. Aslında bu puan aralığında, defansa da yatkın bir el olabilir ve rakipler kompetisyon yapamayabilirler. O bakımdan 7-9 puan aralığındı dört kart tutuşu olan elleri iki kategoriye ayırdık. Dengeli dağılımı olan elleri, bir açışını yapıcı olarak ikiye yükselterek belirtiyoruz. Burada dörtlü tutuş 7-9 puan veya üçlü tutuş 8-10 puan olabilir. Başka bir renkte tek kartı olan elleri de farklı ifade ediyoruz.
a ) 7-9 puan dengeli: bir açışını ikiye yükselt.
Açan normal üçlü tutuş ve yapıcı eliniz varmış gibi hareket eder. Yani pas geçebilir, doğrudan dörde sıçrayabilir veya uzun renk deneme konuşması (long süit trial bid) yapabilir.
b)Açılan rengin bir üstüne sıçramak (2SA hariç):
7-9 puan tek var. (Yani 1 Kör 2 Pik veya 1 Pik 3 Sinek) Açan, minimum puanı varsa üç seviyesinde kendi rengine döner, zon araştırması yapmak için tekli rengi öğrenmek istiyorsa, bir üstü deklare eder.