4.3. AÇAN SIÇRAYARAK 2 SA DEYİNCE( ALAİN LEVY)

Minör renkle açtıktan sonra ortağının bir seviyesinde renk cevabı üzerine açan 18-19 puanlı dengeli eli ile 2SA dek­lare eder. Bu deklarede açanın elinde bir veya iki majör de dörtlü olabilir.
Yukarıda 3.1 maddesinde istisna olarak belirtildiği üze­re, ortağı bir majör cevabı verdiğinde ortağının rengini dörtlü tutuyor olsa bile, puanını ve dağılımını belirtmek üzere bu konuşmayı yapar. Yani 2SA deklare etmek ortağın renginde dörtlü tutuşu red etmez.
Açanın ikinci turda 2SA deklaresi üzerine cevapçımn deklareleri transfer olarak kullanılıyor. Bunun avantajı cevapçıya hem elinin dağılımını belli etmek hem de puanının limitini belirtmek imkanı sağlamasıdır. Cevapçı açanın aldığı transfere pas geçebilir veya konuşmayı devam ettirebilir. (Bu konvansiyonu Milli takımı çalıştırmak için gelen Alain Levy açıkladığı için biz kendi aramızda onun ismi ile anıyoruz.)
BURAYA TABLO GELECEK
• Bir nüans: bir minör açışına cevapçı bir kör cevabı ver­dikten sonra, açanın iki sanzatu deklaresi üzerine, cevapçı Üç kör diyerek dört tane de piki olduğunu belirttiğinde; açanın dört tane piki varsa, üç pik deklare etmeli yoksa, üç sanzatu demelidir. Bu şekilde cevapçı, açanın dört tane piki olduğunu anlayınca, şilem araştırması yapabilir.
• Ortağın majör renginde dörtlü tutuş olduğu halde 18-19 puanla 2SA deklare eden açan, daha sonra ortağı başka bir renge transfer ettiğinde veya renginin beşli olduğunu belirt­mek için o renge transfer ettiğinde, dörde sıçrar. Ortağı 3SA derse de ortağın majörünün dördüne döner.

BURAYA TABLO

Buradaki sekansların hepsinde açan 18-19 puanı olan dengeli eli olduğunu ve ortağının rengini dörtlü tuttuğunu belirtmektedir.

BURAYA TABLO
38) numarada, 1Sinek açışına 1 Kör cevabı verdikten sonra, 2SAdeklaresini duyunca cevapçı 3Kör diyerek açana dört tane de piki olduğunu belirtir. Açan üç pik deklare ederek dörtlü piki olduğunu belirtirse, cevapçı 4Pik deklare eder. Açan 3SA dekla­re ederek dörtlü piki red ederse buna pas geçer.
39) numarada, 1Sinek açışına 1Pik cevabından sonra 2SA dek­laresi üzerine, cevapçı 3Karo deklare eder. Bu açanın kör deklare etmesini istemektedir, piklerinin beşli körlerinin dörtlü oldu­ğunu belirtir. Daha sonra 3SA deklare ederek puan limitini de ortaya koymuş olur; deklaran ya pas geçer ya da majörlerdenbirinde dörde oynamaya karar verebilir.
40) numarada, 1Sinek -1 Kör -2SA sekansından sonra cevapçı 3Pik diyerek, açana 4Sinek deklare etmesini söyler. Açanın 4Sinek deklare­sinden sonra da, 4Karo diyerek kontrol gösterir ve trefliden en az zon oynayacak eli olduğunu ve şilemle ilgilendiğini belirtir.
41) numarada, 1 Sinek - 1 Pik - 2SA sekansından sonra, cevapçı doğrudan 4Pik deklare eder. Şilem ile ilgisi olmadığım ve 4Pik oynamak istediğim belirtmiş olur.
Eğer 3Kör deyip pike transfer ettikten sonra 4Pik deklare ederse, pikinin altılı olduğunu belirtir ve şilem ile de hafiften ilgili olduğunu ifade eder.