4.2. AÇANIN REVERSÜ ÜZERİNE CEVAPÇININ KONUŞMALARI

Açan reverse yapınca, elinin dağılımı ve minimum gücü hakkında belirli bilgiler vermiş olur. İki renkli eli olduğunu ve birinci renginin ikincisinden uzun olduğunu, ayrıca elinde en az on altı puanı bulunduğunu belirtmiş olur. Bunun üst limiti, 2sinek açacak elden biraz zayıfı olabilir. Cevapçının elin­de davet (9-12) puanı varsa, zon garantidir bunu bulmakta problem olmaz. Ancak cevapçının elinde zayıf puan varsa (5 ila 9-) iki el birlikte zon yapamayabilir. Açanda, cevapçının zayıf eline rağmen zon oynayabilecek güç de olabilir. Açanın durumu değerlendirebilmesi için, cevapçının elinin gücünü sağlıklı biçimde ifade etmesi gerekir.
1. Cevapçı rengini minimum seviyede tekrar ederse, ren­ginin beşli olduğunu ve zayıf puanı bulunduğunu belirtir.
2. 1sinek -1Pik-2 Karo sekansından sonra cevapçı 2Kör deklare ederse piklerinin beşli, körlerinin de dörtlü olduğunu ifade etmiş olur. (Bu dördüncü renk zona kadar forsing değildir.)
3. lSinek -1Kör-2 Karo sekansından sonra 2 Pik deklaresi dördüncürenk forsingtir ve kuvvetli bir el ifade eder. Açanda dört kart Pik olmadığı belli olduğuna göre burada pikleri oynamak için göstermek fuzulidir, ancak cevapçının elinde en az 9+ puan olduğunu ve ayrıca üç kart trefli veya dört kart karo olmadı­ğını da belirtmiş olur. Cevapçı, eğer zon sanzatuda oynanacaksa, bunu açanın deklare etmesini istediğini de ifade etmiş olur. Her dördüncü renk forsingte olduğu gibi, ortağında üç kart kör tutuşu olup olmadığını da Öğrenmek istiyordur.
4. Açanın reversünden sonra, cevapçı 2SA deklare ederse zayıf eli olduğunu belirtir ve açanın 3sinek demesini ister. Ya açanın ilk rengi trefli olduğundan, ya da cevapçı, zayıf puanı dolayısıyla başlangıçta treflileri gösteremediğinden, 3Sinek oynamak istiyor olabilir. Diğer taraftan cevapçı 3 Sinek oynamayı düşünmüyordur ama elini bu şekilde limite ettikten sonra, açanın renklerinden birinde desteğini gösterebilir. Açan buna uyarsa, elinde mutlaka zona gitmeye yetecek puan olmadığını kabullenmiş olur. Açanın minimum reverse puanı olduğunu belirtecek diğer bir deklare de 1Karo-1Pik-2Kör-2SA sekansından sonra 3Sinek yerine 3 Karo deklare etmesidir. Açan treflisinin tek veya şikan olduğunu, o bakımdan cevapçımn 3 Sineğe Pas geçmesine razı oımadığmı, karolarının da en az altı tane olduğunu belirtmiş olur.
5. Cevapçı 2SA deklare etmek yerine, cevapçımn renklerinden birini doğrudan desteklerse bu forsingtir, elinde en az 9+ puanı olduğunu ve zona gidileceğini belirtmiş olur.
Tablo60-1

34) numaralı elde, cevapçı açanın l Sineğine karşı 1Pik deklare etmişti; daha sonra açanın reverse yaptığını duydu. Bunun üzerine cevapçı, minimum puanı ve beş tane piki olduğunu belirtmek üzere 2Pik der. Açanm minimum reverse puanı varsa, iki veya üç tane pik ile buna pas geçebilir. Açan 2SA deklare eder veya ilk rengine dönerse cevapçı buna pas geçer.
35) numarada, ortağının 1 Sinek açışı üzerine cevapçı 1Pik deklare etmişti, ortağı reverse yaparak 2Kör derse, 2 Pik diyerek beşli pikini ve zayıf puanını belirtir. Açan 2 Karo diyerek reverse yaparsa, bu defa karo desteği vardır ama hemen üç karoya yükseltirse, bu 9+ puan gösterir ve forsing olur. Onun için önce elinin zayıf olduğunu belirtmek üzere 2SA der ve ortağının 3Sinek demesini ister, daha sonra dört tane karo desteğini göstermek üzere 3Karo deklare eder.
36) numarada, minör bir renk açışına cevapçı 1 Pik deklare eder; daha sonra açan reverse yaparsa, dokuzdan fazla puanı olduğu için doğrudan açanın ilk rengine üç seviyesine döner. En az 5-3 fit bulunmuş ve zona gidecek kadar kuvvet olduğu belirlenmiş olur.
37) numarada açanın 1 Karo deklaresine cevapçı 1 Pik demişti; daha sonra açan 2 Kör diyerek reverse yaparsa, cevapçı 2SA diyerek açanm 3 Sinek deklare etmesini ister. Açan cevapçımn istediği gibi 3Sinek deklare ederse cevapçı buna pas geçer. Buna karşılık açan 3Pik deklare ederse cevapçı onun, zona gitmeye yetecek çok kuvvetli puanı ve üç kart pik desteği olduğunu anlar. Pik desteği 4-3 fit ile oynamaya uygun olmayabilir, buna karşılık cevapçımn treflileri çok kuvvetli keserdir, o bakımdan cevapçımn 3SA deklare etmesi uygun olur.