2. MİNÖR AÇIŞLARINA CEVAPLAR

Prensip olarak 6-12 puanla cevapçı varsa dörtlü majörü­nü gösterir. Majörlerin her ikisi de dörtlü ise Önce körü söyler. Majörlerin ikisi de beşli ise önce piki söyler. Konuşmaların gayesi önce, (varsa) sekiz kartlı majör fiti bulmaktır bu bakım­dan, ortak 1sinek açınca, zayıf ve davet puanı olan ellerde cevapçı beşli veya daha uzun karosu varsa bile, dörtlü bir majör rengi varsa önce bunu deklare eder. Ortağı bir trefli ile oyun açtığı zaman mutlaka zona kadar götürecek kuvveti varsa, dörtlü majöründen önce beşli veya daha uzun karolarını gösterir.
Ortak en az altı puan ile dörtlü veya daha uzun rengini söylemek için cevap veriyor. Bunun iki istisnası var:
• Inverted minör oynadığımız için, beş kartlı tutuş ile se­kize kadar puan ile ortak rengimizi üçe yükseltiyor. Yani or­tak rengimizi üçe yükseltince altıdan az puanı olabilir.
• Ortak sıçrayarak bir majör renk söylediğinde, o renkte altı veya daha fazla kartı olduğunu, fakat puanının altıdan az olduğunu ifade ediyor. (Altı puanı olsa normal olarak bir seviyesinde cevap verirdi.)
Buradan anlaşılacağı üzere sıçrayarak konuşmayı zayıf olarak kullanıyoruz. Hem serbest sekansta, hem kompetisyonda, sıçrayarak yeni renk söylemek, normal cevap verecek puanımız olmadığını belirtiyor.
Bir minör açılışına bir, iki veya üç sanzatu cevabı vermek, cevapçınm elinde dörtlü majörün olmadığı manasına gelir.
Inverted minör oynadığımız için, minör renkte bir yük­seltmek kuvvetli, sıçramak zayıf el gösterir. İnverted minörü ayrı bir başlıkta inceleyeceğimiz için o sekansa giren cevaplar buraya dahil edilmemiştir.

tablo 46
Tablo 47-1
Aşağıdaki ellerle Ortağımızın 1 Sinek açtığını duyduk :
Tablo 47-2
1) Numaralı elde, 1 Kör diyoruz. Dörtlü majörleri aşağıdan yukarı sıra ile gösteriyoruz.
2) Numaralı elde, karoları gösterirsek ortaktan 1 kör cevabı geldiği takdirde, 1 pik dememiz gerekir ki bu da kuvvet gösterir; onun için doğrudan 1pik cevabı veriyoruz.
3) Numaralı elde de, yalnız bir kere konuşma gücümüz olduğu için, altı kart olmasına rağmen karoyu pas geçip kör denir.
4) Numaralı elde, açacak puanımız, var, 0 bakımdan önce beş kartlı karoyu gösterip daha sonra ortaktan ne cevap gelirse gelsin, pikleri göstererek reverse yapanz. Burada, eğer şilem oynanacaksa, ortağın karolarımızın pikten uzun olduğunu bilmesi yararlıdır.
5) Karolar yedi tane olduğu için ortak körleri deklare ederse desteklemek üzere, baştan 1♦ deriz. Ortak başka bir şey söylerse karoları tekrar ederiz.
6) Cevabımız 1 kör olur. Karoları altı tane iken bile deklare etmediğimize göre, dört tane iken söylemeye hiç gerek yok.
7) Cevabımız 1karo olur, bu psişik maksatla söylenmemiştir. 1SA cevabı için 8-10 puan gerektiğinden, treflilerimiz de beş kart olmadığı için konuşmayı açık tutmak maksadıyla 1 karo deriz.
8) Cevap 1pik , trefliyi yükseltirsek dört kartlı majörümüz olmadığını söylemiş oluruz.
9) Burada da cevap kolaydır 1 karo.
10) Elimizi en iyi şekilde tarif edecek deklare 1SA'dur.
11) Altı puanımız yok, altılı pikimiz var. Doğru cevap blokatif olarak 2 pik'tir. Ortağın normal bir açışı varsa buna pas geçmelidir.