5. RAKİP AÇINCA İKİ RENKLİ ELLERLE KONUŞMA

Rakip oyun açınca, onun renginin dışında iki renkte be­şer kartımız olunca, bunu göstermek için Fransız usta oyuncu Ghestem'in geliştirdiği bir konvansiyonu kullanıyoruz. Açar puanın dışındaki eller ile renklerimizi göstermek için kullan­dığımız deklareler, rakip rengi cue-bid, 2SA ve 3sinek oluyor. Hatırlamada kolaylık olarak da bunu olmayan renkleri ifade eden OBK ile anlatıyoruz.
Rakip rengi cue bid etmek O- yok (Ortanca renk yok)
2SA B- yok (Büyük renk yok)
3Sinek K - yok (Küçük renk yok)
(İstisna: rakip 1sinek ile oyun açtığı takdirde, majörleri gös­termek için 2karo diyoruz.
3sinek hala, bir sonraki bölümde izah edildiği üzere, trefli ke­siyorsan 3SA deklare et anlamına geliyor,)
Bu uygulamada üste konuşanın normal açış puanı olma­malıdır. Yani ya 12 puandan az veya 17 puandan fazla (yahut en fazla dört kayıplı) olmalıdır. Ghestem yapan 12'den az pu­anla konuşmuşsa ortağı tercihini belirtince pas geçer. Ortak tercihini belirttikten sonra, bir daha konuşursa, 17 den fazla puanı veya dört kayıplı eli olduğu anlaşılır.
Rakip 1sinek ile açınca şu eller ile 2sinek demek uygun olur:
tablo 171-1
İlk iki elde, ortak tercihini yapınca pas geçersiniz; son iki elde de ortağın tercihini yükseltirsiniz.
Rakip bir renk açınca, 13- 16 puanı olan iki renkli el ile, önce büyük renk ile üste konuşulur daha sonra diğer renk gösterilir.
tablo 171-2
Şeklindeki eller ile rakip bir minör açtığında Ghesterr kullanmak yerine önce 1pik deklare edip daha sonra fırsat olur­sa körü deklare etmek doğru olur. Zira ortağınız tercihini be­lirttiğinde devam edip etmemeye karar veremezsiniz.